Kies uit onze verschillende bloedonderzoeken, zoek de HealthCheckCenter locatie bij jou in de buurt en ga naar je afspraak toe voor afname. Vervolgens ontvang je jouw resultaten vaak al binnen 24 uur zodat je snel inzicht krijgt in jouw gezondheid!
Heb jij last van slaapproblemen?
Slaapproblematiek is een verschijnsel dat iedereen wel kent. Maar zodra dit vaak voorkomt heeft dit een negatief effect op je leven. Hoeveel slaap een persoon nodig heeft kan per persoon verschillen, maar er wordt vaak gesproken over een gemiddelde van 8 uur nachtrust. Toch kan een persoon meer slaap nodig hebben terwijl kan een ander persoon het met 6 uur nachtrust ook wel af kan. Wanneer je ouder wordt slaap je vaak minder vast, het hoeft niet persé te betekenen dat er dan spake is van slaapproblemen.
Er zit een verschil tussen slaapproblemen en slapeloosheid. Slaapproblemen komen vaak een kortere periode voor en kunnen worden gevormd door stress of drukte in je leven. Over het algemeen presteer je overdag gewoon goed en is er weinig aan de hand. Deze klachten gaan dan ook vanzelf over. Slaap je meer dan 3 keer per week slecht, en over een langere periode? Dan kan je spreken van slapeloosheid. Hierbij zijn de klachten overdag ook duidelijk te merken; je bent moe en prikkelbaar, hebt weinig concentratie en presteert minder goed op je werk of school. Om erachter te komen wat de reden is van jouw slapeloosheid kun je een bloedtest laten doen.
Oorzaken van een slaapstoornis
Slapeloosheid is de meest voorkomende slaapstoornis. Dit wordt ook wel insomnie genoemd. Hierbij heb je moeite met inslapen en lig je vaak lang wakker. Ook kun je bijvoorbeeld tijdens de nacht één of meerdere keren heel lang wakker zijn. Of je wordt veel te vroeg wakker worden, waarna het helemaal niet meer lukt om weer in slaap te komen. Heb je meer dan 3 nachten per week last van deze problemen? En duurt dit langer dan 3 maanden? Dan is er sprake van chronische slapeloosheid. Heb je er minder vaak last van of verdwijnen de klachten binnen 3 maanden? Dan heeft je slapeloosheid misschieneen andere oorzaak, bijvoorbeeld stress.
Is er iets wat je kunt doen tegen een slaapstoornis?
Als je last hebt van slaapproblemen, denk je al snel aan een slaappil. Maar daarmee los je de oorzaak van je slaapstoornis niet op. Het is dus belangrijk om op onderzoek uit te gaan (eventueel met je huisarts). Die onderzoekt de oorzaak en zorgt voor een behandeling die daarbij past. Wel kunnen de volgende tips ervoor zorgen dat je minder last hebt van je slaapstoornis.
Ga elke dag op dezelfde tijd naar bed.
Sta elke dag op dezelfde tijd weer op.
Blijf fit en beweeg regelmatig.
Sport overdag, niet ’s avonds voor je gaat slapen.
Ontspan voordat je gaat slapen (een boek lezen, muziek luisteren, mediteren)
Drink niets met cafeïne na 15:00 uur.
Drink geen alcohol voordat je gaat slapen.
Eet niet te veel voordat je gaat slapen.
Zorg voor een koele, stille slaapkamer.
Beperk je schermtijd voordat je gaat slapen (smartphone, laptop).
Overdag slapen is meestal niet goed voor mensen met slapeloosheid. Dit zorgt er namelijk voor dat je slaapdruk minder wordt. Dat is de hoeveelheid slaap die je hersenen nodig hebben. Slaapdruk werkt als een zandloper. Overdag loopt de zandloper leeg en wordt je slaapdruk groter. Als je gaat slapen draai je de zandloper om en wordt je slaapdruk weer kleiner. Als je overdag slaapt draai je de zandloper te vroeg om. Je slaapdruk is dan nog niet groot genoeg als je naar bed gaat. Daardoor kom je moeilijk in slaap.
Ondanks dat je zelf veel kan doen om te proberen je slaapritme weer op orde te krijgen, kan het hebben van inzicht in je gezondheid je wel ondersteunen. Want wat nou als je je al enkele dagen/ weken aan alle adviezen houdt en het helpt niet? Wellicht is er dan toch iets anders aan de hand - of zorgt er iets toch voor lichamelijke onrust waardoor je nog steeds wakker ligt of wakker wordt.
Er zijn enorm veel aanleidingen voor slaapproblematiek. Om er precies achter te komen waar het probleem zich bevindt, kan HealthCheckCenter jouw bloed testen. Bloedwaarden vertellen ons alles over de gezondheid en het presteren van jouw lichaam. Bij het bloedonderzoek test HealthCheckCenter alle waarden die van toepassing zijn op de slaapproblemen, mocht je vanuit het bloedonderzoek een oorzaak vinden voor jouw slaapproblemen, dan kun je dit gericht aanpakken.
Er worden waarden gemeten die het functioneren van essentiële vitamines en mineralen, maar ook de stofwisseling en het gehele bloedbeeld. De volledige lijst met de bloedwaarden die we testen is de volgende:
Bloedbeeld
Het complete bloedonderzoek wordt gebruikt als een algemene test voor het opsporen van verschillende aandoeningen. Elke type bloedcel heeft een eigen rol en functie en afwijkingen (in aantal, vorm of grootte) zijn een indicatie voor een groot aantal ziekten. Eigenlijk is het complete bloedonderzoek een samengestelde test waarbij verschillende onderdelen van het bloed worden onderzocht en gemeten:
Witte bloedcellen (leukocyten) die het lichaam beschermen tegen infecties. In het onderzoek wordt aantal en soorten witte bloedcellen gemeten. Er zijn vijf verschillende soorten (neutrofielen, lymfocyten, monocyten, eosinofielen en basofielen), die elk een eigen functie hebben.
Rode bloedcellen (erytrocyten) bevatten het zuurstoftransporterende eiwit hemoglobine. Als er onvoldoende rode bloedcellen aanwezig zijn, kan dat wijzen op bloedarmoede. Als er teveel zijn, is er sprake van polycytemie. Dat komt echter maar zelden voor. Normaal hebben rode bloedcellen bijna allemaal dezelfde grootte en vorm, afwijkingen kunnen worden veroorzaakt door bijvoorbeeld een gebrek aan vitamine-B12, foliumzuur of ijzer. Ook de hoeveelheid hemoglobine wordt bepaald en aan de hand daarvan kan worden beoordeeld of er voldoende zuurstof door het lichaam wordt verspreid. De hematocriet meting geeft informatie over het volume dat de rode bloedcellen innemen in het bloed. In het onderzoek wordt een aantal specifieke parameters voor de rode bloedcellen gemeten:
MCV (Mean Corpuscular Volume) is de Engelse term voor de gemiddelde grootte van rode bloedcellen. Een te hoge MCV-waarde komt voor bij bloedarmoede ten gevolge van een vitamine-B12 gebrek. Een te lage MCV-waarde komt voor bij bloedarmoede ten gevolge van een ijzergebrek.
MCH (Mean Corpuscular Hemoglobin) is de Engelse term voor de berekening van de hoeveelheid zuurstof vervoerend hemoglobine in de rode bloedcellen.
MCHC (Mean Corpuscular Hemoglobin Concentration) is de Engelse term voor de berekening van de hemoglobine concentratie in rode bloedcellen.
RDW (Relative Distribution Width) is de Engelse term voor de berekening van de variatie in de grootte van de rode bloedcellen. Bij sommige soorten bloedarmoede bestaat er een grote variatie in de afmetingen van rode bloedcellen. Dan is de RDW toegenomen.
Bloedplaatjes (trombocyten) spelen een belangrijke rol bij bloedstolling. In het onderzoek wordt het exacte aantal bloedplaatjes gemeten. Bij een te groot aantal bloedplaatjes neemt de kans op bloedstolsels toe en bij een te laag aantal treden gemakkelijk bloedingen op (blauwe plekken).
TSH
Thryoid stimulating hormone (TSH) is een hormoon dat wordt afgegeven door de hersenen en de schildklier aanstuurt om schildklierhormoon af te geven. Het is dus een voorloper die bepaalt hoeveel schildklierhormoon er wordt afgegeven, afhankelijk van de concentratie die het lichaam in het bloed meet. Wanneer er weinig schildklierhormoon in het bloed is, is er dus meer TSH nodig om de schildklier aan het werk te zetten. Andersom geldt dat wanneer er veel schildklierhormoon in het bloed is, er weinig tot geen TSH nodig is om de schildklier niet nog meer te laten produceren. Hiermee kan TSH gebruikt worden als een aanwijzing voor een te snel of te traag werkende schildklier.
Vitamine D
Vitamine D speelt in het lichaam een belangrijke rol bij de opname van calcium, fosfaat en magnesium. Vitamine D is daarbij nodig voor gezond botweefsel en het groeien van botten. Het is ook bewezen dat voldoende vitamine D in je lichaam zorgt voor een goede weerstand. Je bent fitter, vrolijker en minder vatbaar voor virussen. Dit betekent niet dat je oneindig veel vitamine D nodig hebt in je lichaam. Wanneer er gedurende een langere periode een te hoog vitamine D in het lichaam aanwezig is, kan dit zorgen voor schade aan de organen. Een hoog vitamine D zorgt namelijk voor een hoog calciumgehalte in het lichaam en dit kan weer zorgen voor verkalking van de organen. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je vitamine D gehalte niet te hoog of te laag is.
Vitamine B12
Vitamine B12 is nodig voor het aanmaken en herstellen van cellen en weefsel, vooral voor de aanmaak van rode bloedcellen. Daarnaast is vitamine B12 van belang om het zenuwstelsel in een goede conditie te houden.
Een tekort aan vitamine B12 kan bloedarmoede en ook schade veroorzaken aan het zenuwstelsel dat zich vaak uit in de vorm een tintelend gevoel of gevoelloosheid in handen en voeten.
Vitamine B12 is vooral aanwezig in dierlijke producten zoals (rood) vlees, vis, gevogelte, melk en eieren. In sommige graanproducten worden tegenwoordig vitamine B12 en foliumzuur toegevoegd. Foliumzuur is verder ook rijkelijk aanwezig in bladgroenten, citrusvruchten, bonen en peulvruchten.
HbA1c
In de medische wereld ook wel geglyceerd hemoglobine genoemd. Glycering is het gevolg van glucosebinding aan hemoglobine. Als je de bloedsuikerspiegel niet goed onder controle hebt, is de bloedglucosewaarde gemiddeld hoog, waardoor ook de HbA1c waarde hoog is. HbA1c wordt beïnvloed door actuele veranderingen in dieet of medicatie en geeft een indruk van de gemiddelde glucosewaarde over de laatste paar maanden. De HbA1c streefwaarde is lager dan 53mmol/l.
IJzer
IJzer is een belangrijk element, onder andere voor de aanmaak van het hemoglobine. Hemoglobine is een eiwit waarmee rode bloedcellen zuurstof kunnen binden en transporteren. IJzer is ook nodig voor de werking van een aantal enzymen.
IJzer wordt opgenomen in de darm en direct gebonden aan het transporteiwit transferrine. Het grootste deel van het lichaamsijzer zit in hemoglobine in de rode bloedcellen. Het lichaam bewaart een ijzervoorraad in de cellen van de lever. Daar wordt het veilig opgeslagen in een eiwit genaamd ferritine.
Uit de gemeten hoeveelheid ijzer in serum en de transferrine concentratie wordt berekend voor hoeveel procent het transferrine met ijzer verzadigd is. Dit noemen we de transferrineverzadiging. Gewoonlijk ligt deze tussen de 20% en 45%. Aan de hand van de transferrineverzadiging kan worden vastgesteld of er sprake is van ijzertekort (door b.v. chronisch bloedverlies, slechte voeding of darmwerking) of dat er sprake is van ijzerstapeling (hemochromatose), een aandoening waarbij teveel ijzer in het lichaam wordt opgeslagen.
Ferritine
Het transporteiwit van ijzer is ferritine, het is daarmee een indirecte maat voor de hoeveelheid opgeslagen ijzer in het lichaam.
Magnesium
Magnesium is een mineraal dat aanwezig is in iedere cel van het lichaam. Het is onmisbaar voor de energieproductie, de werking van spieren en zenuwen en voor het behoud van de stevigheid van botten. Ongeveer de helft van de magnesiumvoorraad in het lichaam bevindt zich (in combinatie met calcium en fosfaat) in het bot.
Voeding is de bron van magnesium. Het is aanwezig in vele voedingsstoffen, met name in groene bladgroenten zoals spinazie. De hoeveelheid magnesium in bloed, cellen en bot wordt door het lichaam constant gehouden. De regulatie gebeurt door aanpassing van opname (via de darmen) en uitscheiding (met de urine, via de nieren).
Bestel een onderzoek en maak een afspraak:
Heb je het onderzoek gevonden waar je naar op zoek bent? Dan kan je gemakkelijk je onderzoek bestellen en via de check-out afrekenen. Je kan meerdere onderzoeken tegelijk uit laten voeren, mocht je dit willen. Heb je toch een vraag over je onderzoek? Dan kan je contact opnemen met onze klantenservice.
Direct na het winkelmandje met je bestelling maak je een afspraak op één van onze locaties. Daar zijn we uniek in. We hebben locaties verspreid door heel Nederland en regelmatig komen er nieuwe locaties bij. Bijvoorbeeld als shop-in-shop in een apotheek. Met behulp van je postcode vind je een locatie in de buurt, vervolgens kies je een datum en tijdstip. Het kán zijn dat je nuchter moet zijn (met andere woorden, niet ontbijten 's ochtends) of voor 10:00 uur in de ochtend al bloed af moet laten nemen. Deze informatie vind je bij het onderzoek zelf, maar ook bij onze veelgestelde vragen.
Laat je onderzoeken:
Bezoek de locatie op de geplande datum en tijd en zorg ervoor dat je de bevestigingsmail met barcode bij de hand hebt. Dit mag ook een uitgeprinte versie zijn. Je krijgt van te voren informatie over het onderzoek, want misschien moet je nuchter zijn of voor een bepaald tijdstip arriveren. Heb je een bloedonderzoek besteld? Let er dan op dat je bovenkleding aan hebt met korte mouwen of mouwen die gemakkelijk op te stropen zijn tot boven je oksel. Het onderzoek neemt niet veel tijd in beslag. Heb je prikangst? Geen zorgen, laat dit weten als je op de locatie bent. Onze afnamemedewerkers hebben veel ervaring en nemen de tijd om ervoor te zorgen dat alles zo prettig mogelijk verloopt.
Ontvang je resultaten online:
De meeste uitslagen zal je al binnen 24 - 48 uur ontvangen, maar dit is wel afhankelijk van welk onderzoeksprogramma je hebt gekozen. Deze vindt je in ons Uitslagen Portaal. In je bevestingsmail heb je al een uitnodiging ontvangen hiervoor. En je krijg een seintje, wanneer je eerste resultaten binnen zijn. In het Uitslagen Portaal zie je op overzichtelijke wijze de uitslagen van de bepalingen die onderdeel zijn van je gekozen onderzoeksprogramma's. Je ziet de gemeten waarde, de refentiewaarden én eventuele opmerkingen van een medisch specialist. Zie je nog niet alle resultaten? Dat kan. Sommige bepalingen nemen meer tijd in beslag om te analyseren in ons laboratorium. Je krijgt vanzelf bericht wanneer deze ook beschikbaar zijn.
Vanaf juni 2022 hebben we in het Uitslagen Portaal een trendanalyse beschikbaar. Wanneer je dezelfde bepalingen regelmatig laat onderzoeken, kun je het verloop van je gezondheid monitoren. Dat geeft je enorm veel inzicht, zo kun je gericht aan het werk.
Inzicht in je gezondheid:
Zo heb je in een paar eenvoudige stappen inzicht in je gezondheid. Met je resultaten altijd binnen handbereik kun je gericht aan het werk met je gezondheid. Vaak is alles gewoon helemaal goed, die bevestiging is fijn. Dat geeft je zekerheid. Soms is er een afwijking en zorgen onze medisch specialisten voor een uitgebreide toelichting. Indien nodig kun je daarmee naar je huisarts of een specialist, om verdere stappen te bespreken.