De 5 voordelen van een dagelijkse wandeling

Veiligheid
Gezondheid
Bloed

Dat wandelen gezond is dat weten we wel, daar hoeven we geen enorme uitleg over te geven. Af en toe een frisse neus halen en even bewegen kan natuurlijk nooit kwaad. Maar wat zijn nou precies de voordelen, buiten dat het ‘gewoon gezond’ is? Wij hebben vijf voordelen van een dagelijks blokje om voor jou op een rij gezet, lees snel verder. 

1. Het verbetert je mentale gezondheid

Laten we beginnen met je mentale gezondheid. Dat wandelen goed is voor je fysieke gezondheid weten we maar al te goed, máár dat wandelen ook goed is voor onze mentale gezondheid vergeten we nog wel eens. Door te wandelen ontspan je en door te bewegen maak je serotonine aan, ook wel het gelukshormoon genoemd. Je zult je door een dagelijkse wandeling dus een stuk beter, blijer en gelukkiger voelen, genoeg redenen om even de deur uit te gaan.  

2. Het vermindert het risico op diabetes

Nog een positieve bijkomstigheid van dat dagelijkse rondje wandelen is dat het het risico op diabetes verlaagt. Als je te lang zit dan neemt de insulinegevoeligheid af. Dagelijks wandelen verlaagt het risico op diabetes type 2. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat de kans op diabetes type 2 met 12% wordt verlaagd door een dagelijkse wandeling. Dat is die dagelijkse wandeling wel waard, toch? 

Heb je last van onverklaarbare vermoeidheid, heb je vaak dorst, moet je vaak plassen of heb je regelmatig last van infecties? Dit zijn klachten die horen bij diabetes mellitus (ook wel suikerziekte genoemd). Door bloedonderzoek te doen kan gekeken worden of de bestaande klachten horen bij diabetes en kan er, wanneer dit zo is, ook direct gericht behandeld worden. 

3. Het houdt je hersenen fit

Een gezond lichaam is een gezonde geest. We hadden het net al over de voordelen die wandelen heeft op je mentale gezondheid. Daar hoort de verbetering van de hersenactiviteit ook bij. Na een wandeling ben je opgewekter en vrolijker. Je concentratie gaat omhoog en het werkt ook nog eens goed tegen angsten en depressies. Heb jij een kantoorbaan, probeer dan eens na de lunch een kleine wandeling te maken en ervaar zelf wat dit doen met jouw productiviteit.

4. Het verbetert je spijsvertering

Ga jij na de maaltijd een rondje wandelen? Heel goed! Bewegen stimuleert de vertering van voedsel, je gaat meer verbranden en je bloedsuikerspiegel daalt. Je spijsvertering gaat dus beter werken als je wandelt. Jij blij én je darmen blij.

5. Het houdt je spieren en botten sterk

Als je veel stilzit dan wordt je kraakbeen in je gewrichten dunner en dat zorgt op de lange termijn voor nare klachten. Als je veel wandelt dan bouw je juist kraakbeen op, hierdoor kun je makkelijker bewegen. Dagelijks een wandeling maken is dus ook voor de toekomst heel verstandig!

Natuurlijk zijn er nog veel meer voordelen waaronder het positieve effect op je slaap en een verminderde kans op dementie. Kortom, ga een blokje om en ervaar zelf de voordelen van wandelen. Je zult jezelf er dankbaar voor zijn, zeker ook in de toekomst!

Bron: diabetesfonds.nl